Werken met scripts

Deze pagina bevat informatie over de belangrijkste scripttaken, zoals het maken of openen van scripts, het toevoegen en configureren van acties en het vergrendelen of ontgrendelen van scripts.

Nieuw script maken

Beveiligingsprofiel: Studio-scripts Maken/Bewerken

Als scriptvergrendeling is ingeschakeld voor Studio, wordt uw nieuwe script niet vergrendeld voordat u het opslaat.

1. Klik in Studio op Nieuw Een klein computerprogrammavenster met een bestand ervoor en een sterretje. op de werkbalk.

2. Selecteer het scripttype dat u wilt maken in de lijst aan de rechterkant van het venster. Als er geen scripttypen worden weergegeven aan de rechterkant van het venster, controleert u of General Purpose Scripts is geselecteerd onder Available Templates.

3. Klik op OK. Er wordt een leeg scriptcanvas geopend in Studio.
  4. Klik op Save en typ een naam voor het script. Kies de naam zorgvuldig. U kunt scripts niet meer hernoemen nadat ze zijn opgeslagen.

Een script maken op basis van een sjabloon

Beveiligingsprofiel: Studio-scripts Maken/Bewerken

Als scriptvergrendeling is ingeschakeld voor Studio, wordt uw nieuwe script niet vergrendeld voordat u het opslaat.

1. Klik in Studio op Nieuw Een klein computerprogrammavenster met een bestand ervoor en een sterretje. op de werkbalk.

2. Selecteer een sjablooncategorie onder Speciale scripts in Available Templates en klik vervolgens op de sjabloon die u wilt gebruiken in de lijst aan de rechterkant.

3. Klik op OK.
  4. Sla het script op. Kies de naam zorgvuldig. U kunt scripts niet meer hernoemen nadat ze zijn opgeslagen.

Een script openen

Beveiligingsprofiel: Studio-scripts Maken/Bewerken

U kunt een script op verschillende manieren openen:

• Klik op FileOpen, selecteer een script en klik op Select.
  • Klik op Open op de werkbalk, selecteer een script en klik op Select.
  • Zoek naar een script in het tabblad Zoeken en dubbelklik op het script dat u wilt openen.
  • Gebruik het tabblad Bladeren om een script te zoeken en dubbelklik op het script dat u wilt openen.

U mag nooit een productiescript direct bewerken. Opgeslagen wijzigingen worden direct van kracht. Als een nieuwe wijziging een probleem met een script veroorzaakt, kan dit gevolgen hebben voor het functioneren van uw contactcenter. Als u wijzigingen wilt aanbrengen, gebruikt u Save As om een kopie van het script te maken. Geef deze kopie een naam die aangeeft dat deze in ontwikkeling is. Neem de aangepaste versie pas put it into production wanneer het script volledig getest en gereed is.

Een script importeren

Beveiligingsprofiel: Studio-scripts Importeren/Exporteren

U kunt een script importeren uit een XML-bestand.

1. Klik in Studio op File > Import from File.
  2. Ga naar de locatie van het script dat u wilt importeren, selecteer het script en klik op Open.
  3. Klik op Save.
  4. Kies in het venster Script opslaan als de map waarin u het script wilt opslaan.
  5. Voer eventueel een nieuwe File name voor het script in. Scripts kunnen niet meer worden hernoemd nadat ze zijn opgeslagen.
  6. Klik op Save.

Een script exporteren

Beveiligingsprofiel: Studio-scripts Importeren/Exporteren

U kunt een script exporteren naar een XML-bestand.

1. Klik in Studio op File > Export to File.
  2. Ga naar de locatie op uw computer waar u het geëxporteerde script wilt opslaan.
  3. Voer een File name voor het script in en klik op Save.

Een script deactiveren

Vereiste machtigingen: Applicaties > Studio > Scripts > Deactiveren

Scripts kunnen niet worden verwijderd uit Studio. In plaats daarvan kunt u ze deactiveren. Gedeactiveerde scripts zijn niet meer zichtbaar in Studio, maar ze zijn nog wel te zien op de pagina Scripts in de CXone ACD-applicatie.

U hoeft een script niet te deactiveren om te voorkomen dat CXone het gebruikt. CXone gebruikt alleen scripts die zijn toegewezen aan een skillGesloten Skills worden gebruikt om de aanlevering van interacties te automatiseren op basis van de vaardigheden, capaciteiten en kennis van de agent en een contactpuntGesloten Het toegangspunt dat een inbound contact gebruikt om een interactie te starten, zoals een telefoonnummer of e-mailadres..

1. On the Browse tab in Studio, locate the script you want to deactivate.
  2. Select the script and click the red X icon A large red X. Click to deactivate a script. at the top of the tab.
  3. Confirm that you want to deactivate the selected script.
  4. You can add notes to the script to explain why you deactivated the script:
    1. Klik in CXone op de app-kiezer en selecteerACDScripts.
    2. Select Inactive from the Show drop-down.
    3. Click the script and add your notes on the Notes tab.

Een script opnieuw activeren

Vereiste machtigingen: Applicaties > Studio > Scripts > Deactiveren

U kunt een script opnieuw activeren om het weer zichtbaar te maken in Studio.

1. Klik in CXone op de app-kiezer en selecteerACDScripts.
  2. Selecteer Inactief in de vervolgkeuzelijst Tonen.
  3. Klik op het script dat u opnieuw wilt activeren.
  4. Klik op Activeren op het tabblad Details van de scriptpagina.

Een actie aan een script toevoegen en configureren

Beveiligingsprofiel: Studio-scripts Maken/Bewerken

Acties zijn de bouwstenen van alle scripts. De meeste acties hebben een set eigenschappen die moeten worden geconfigureerd om het gedrag van de actie voor dit specifieke script te definiëren. Raadpleeg de online Help van de actie voor meer informatie over de eigenschappen van de actie. Selecteer de actie in het scriptcanvas en druk op F1 op uw toetsenbord. De Help-pagina wordt in uw webbrowser geopend.

Deze sectie beschrijft het toevoegen van een actie vanaf het tabblad Tools. Als het tabblad Framework is ingeschakeld in Studio, kunt u ook acties toevoegen vanuit het tabblad Framework.

1. Maak of open een script in Studio.
  2. Vind in het tabblad Tools de actie die u wilt toevoegen. U kunt acties op verschillende manieren vinden:

• Typ tekst in het veld Filter om te zoeken naar een actie. U kunt zoeken op een volledige of gedeeltelijke naam. Als u bijvoorbeeld ai invoert, vindt de zoekopdracht alle acties waarvan de namen deze letters bevatten.
    • Klik op Categories om de acties weer te geven per categorie of in één lange lijst.
    • Klik op Alphabetical om de acties in alfabetische volgorde of in de standaardvolgorde weer te geven.
  3. Klik op de actie die u wilt toevoegen. U hoeft de muisknop niet ingedrukt te houden.
  4. Klik in het scriptcanvas om de actie te plaatsen.
  5. Selecteer de actie en klik met de rechtermuisknop om het Properties -venster te openen. U kunt ook op het tabblad Properties klikken.

6. Wijzig de eigenschap Caption een korte beschrijving of woordgroep die aangeeft wat die actie in het script doet. Bij een Play-actie kunt u dit label bijvoorbeeld wijzigen in de naam van het audiobestand dat wordt afgespeeld.
  7. Stel de andere eigenschappen in. U kunt eigenschappen op verschillende manieren configureren:

• Een optie selecteren: klik op de pijl-omlaag Een V-markering met de punt omlaag. rechts van het veld en selecteer een optie in de vervolgkeuzelijst.
    • Met de Expressie-editor: klik op de drie puntjes Een weglatingsteken of drie puntjes achter elkaar. rechts in het veld en typ tekst in het venster Expressie-editor.
    • Tekst invoeren: klik in het veld en voer de tekst rechtstreeks in. Voor sommige eigenschappen is een statische tekst of zijn variabelen vereist, maar veel eigenschappen kunnen echter beide accepteren.
    • Dubbelklikken op de actie: sommige acties hebben extra configuratie-instellingen die u op deze manier kunt openen.
  8. Sla de wijzigingen in het script op.

Een actie toevoegen vanuit het tabblad Framework

Beveiligingsprofiel: Studio-scripts Maken/Bewerken

Het tabblad Framework bevat een complete lijst van alle acties die beschikbaar zijn in Studio. Sommige acties in dit tabblad zijn systeemacties of interne acties die alleen mogen worden gebruikt na overleg met uw CXone-accountmanager. Gebruik onbekende acties vanuit dit tabblad met de nodige voorzichtigheid.

Het tabblad Framework is alleen zichtbaar als een CXone-accountmanager dit voor u heeft ingeschakeld. Meer informatie over het tabblad Framework en de acties die het bevat.

1. Maak of open een script in Studio.
  2. Vouw in het tabblad Framework mappen uit om de actie te vinden die u wilt toevoegen.
  3. Sleep de actie naar het scriptcanvas.

Acties koppelen en vertakkingen maken

Beveiligingsprofiel: Studio-scripts Maken/Bewerken

1. Maak of open een script in Studio.
  2. Voeg minimaal twee acties toe aan het canvas.
  3. Plaats de cursor op de eerste actie, klik dan op de pijl Een pijl die naar rechts wijst. in de rechteronderhoek van het pictogram van de actie en houd deze ingedrukt om een connector te starten.
  4. Verbind de eerste actie met de tweede actie door de cursor van de eerste actie te verslepen naar de bovenzijde van de tweede actie. Als er voor de eerste actie meerdere vertakkingsvoorwaarden beschikbaar zijn, verschijnt het PickBranch -venster.

5. In het PickBranch -venster selecteert u de vertakkingsvoorwaarde die u voor deze verbinding wilt gebruiken. In de meeste gevallen, als de actie verbinding maakt met slechts één andere actie, gebruikt u de Default-vertakking. Raadpleeg de online Help van een actie voor informatie over de vertakkingsvoorwaarden van de actie. Selecteer een actie en druk op F1 op uw toetsenbord om de bijbehorende helppagina te openen.

6. Klik op OK.
  7. Herhaal de stappen 3-5 om nog meer acties te verbinden. Als u een actie aan meerdere acties koppelt, gebruikt u voor elke verbinding een andere vertakkingsvoorwaarde. U moet altijd een vertakking maken die de vertakkingsvoorwaarde Default gebruikt. Daarmee geeft u het script een pad om te volgen als geen van de andere vertakkingen van toepassing is.
  8. Verplaats de acties op het canvas als u ruimte wilt maken voor nieuwe verbindingen. De connectoren (verbindingslijnen) bewegen mee met de acties. Als u meerdere acties tegelijk wilt verplaatsen, kunt u het volgende doen:
    • Klik op het canvas en sleep met de cursor om een selectievak te tekenen rond de acties die u wilt verplaatsen. De geselecteerde acties worden rood gemarkeerd. Klik op één van de geselecteerde acties om de hele groep naar de nieuwe locatie te slepen.
    • Houd de Ctrl-toets ingedrukt terwijl u achtereenvolgens klikt op alle acties die u wilt verplaatsen. Klik vervolgens op een van de geselecteerde acties en sleep de hele groep naar een nieuwe locatie.
    • Klik op een actie en klik daarna op Edit Selection in de Studio-menubalk. Kies de gewenste selectie-optie en sleep de geselecteerde acties naar een nieuwe locatie:
      • Select all above: alle acties boven de geselecteerde actie over de gehele breedte van het script worden gemarkeerd.
      • Select all below: alle acties onder de geselecteerde actie over de gehele breedte van het script worden gemarkeerd.
      • Select all to the right: alle acties rechts van de geselecteerde actie over de hele lengte van het script worden gemarkeerd.
      • Select all to the left: alle acties links van de geselecteerde actie over de hele lengte van het script worden gemarkeerd.
  9. Controleer of er geen doodlopende paden zijn, waar het script vast komt te zitten en geen manier heeft om te eindigen of om door te gaan naar de volgende actie. U kunt dit controleren door het script te testen.
  10. Sla het script op.

Variabele vertakkingsvoorwaarden maken

Beveiligingsprofiel: Studio-scripts Maken/Bewerken

Door middel van variabele vertakkingsvoorwaarden kunt u aangepaste voorwaarden maken om te bepalen welke vertakking een script moet volgen. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer u IVRGesloten Interactive Voice Response: een telefoonmenu waarmee bellers via telefoontoetsen en/of gesproken opdrachten keuzes kunnen maken en/of informatie kunnen invoeren.-menu's maakt. U kunt voor elke menuoptie een vertakking maken en de voorwaarde voor elke optie instellen op het cijfer dat de beller moet intoetsen om die optie te selecteren.

1. Maak of open een script in Studio.
  2. Voeg minimaal twee acties toe aan het canvas.
  3. Plaats de cursor op de eerste actie, klik dan op de pijl Een pijl die naar rechts wijst. in de rechteronderhoek van het pictogram van de actie en houd deze ingedrukt om een connector te starten.
  4. Verbind de eerste actie met de tweede actie door de cursor van de eerste actie te verslepen naar de bovenzijde van de tweede actie. Het PickBranch -venster wordt weergegeven.

5. Klik op het pictogram + in het PickBranch -venster.

6. Typ in het veld bij Variabele vertakkingsvoorwaarde de naam van de voorwaarde die u maakt. Als u bijvoorbeeld een menuoptie wilt maken voor wanneer de beller 3 intoetst, voert u 3 in het veld in.
  7. Klik op OK. In het canvas verschijnt nu de naam van de variabele in een vakje bovenop de connector. In de volgende afbeelding kunt u hier een voorbeeld van zien.

Een connector verwijderen

Beveiligingsprofiel: Studio-scripts Maken/Bewerken

1. Klik in Studio op de pijl van de connector die u wilt verwijderen.
  2. Druk op de toets Verwijderen van het toetsenbord of klik op Edit Delete.

De vorm van een connector aanpassen

Beveiligingsprofiel: Studio-scripts Maken/Bewerken

U kunt connectors verbuigen om ze beter in uw script te laten passen. Dit kan helpen om uw scripts overzichtelijk en leesbaar te houden.

1. Open een script in Studio.
  2. Houd Ctrl + Shift op het toetsenbord ingedrukt en beweeg de cursor over de connector waarvan u de vorm wilt wijzigen tot de lijn blauw wordt.

3. Klik terwijl de lijn nog steeds blauw is met de rechtermuisknop op de connector. Er verschijnt een klein blauw vierkantje. Dit is een ankerpunt.

4. Klik op het ankerpunt, houd het vast en sleep het in de gewenste richting totdat de connector de gewenste vorm heeft.

5. U kunt de stappen 2-4 met dezelfde connector herhalen om meer ankerpunten toe te voegen als u meer bochten in de connector wilt maken.

6. Klik op de pijl van de connector om alle ankerpunten van de lijn te zien.
  7. Verwijder een enkel ankerpunt door op Ctrl + Shift op het toetsenbord te drukken en dan met de rechtermuisknop op het ankerpunt dat u wilt verwijderen te klikken. Het ankerpunt verdwijnt en de curve van de connectorlijn wordt automatisch aangepast.
  8. Als u de hele connector wilt verwijderen, klikt u op de pijl van de connector om deze rood te laten worden. Druk op Verwijderen.

Scripts vergrendelen en ontgrendelen

Vereiste machtigingen: Studio-scripts weergeven, maken/bewerken

Als scriptvergrendeling is ingeschakeld voor Studio-scripts, kunt u de scripts waaraan u werkt vergrendelen en ontgrendelen. Ontgrendelde scripts zijn alleen-lezen. Als u een script wilt bewerken, moet u het eerst vergrendelen. Door het script te vergrendelen kunt u eraan werken, maar verhindert u dat andere gebruikers wijzigingen in het script kunnen aanbrengen.

Als u een script probeert te openen dat door een andere gebruiker is vergrendeld, geeft Studio de melding dat het script is vergrendeld. U kunt de vergrendeling van een script opheffen als uw CXone-gebruikersprofiel hiervoor de juiste machtiging heeft.

Afhankelijk van de manier waarop Studio is geconfigureerd, worden scripts standaard geopend in de vergrendelde modus of de modus Alleen-lezen. Wanneer u een nieuw script maakt, is het niet vergrendeld of ontgrendeld. Zodra u het script opslaat, wordt het automatisch vergrendeld, zelfs als het standaardgedrag voor Studio is ingesteld om scripts te openen in de modus Alleen-lezen.

1. Open een script in Studio. Als scriptvergrendeling is ingeschakeld, wordt het script geopend in de modus Alleen-lezen (ontgrendeld) of de modus Vergrendeld, afhankelijk van hoe Studio is geconfigureerd. Als scriptvergrendeling niet is ingeschakeld, wordt het script geopend met een witte canvasachtergrond en verandert het pictogram op het scripttabblad niet in een hangslot.
  2. Als u een script wilt vergrendelen zodat u het kunt bewerken, klikt u op het vergrendelingspictogram in de werkbalk. Het canvas verandert van grijs naar wit en het pictogram in het scripttabblad verandert in een hangslot.
  3. Als u een script wilt ontgrendelen en in de modus Alleen-lezen wilt brengen, klikt u op het ontgrendelingspictogram in de werkbalk. Het canvas verandert van wit naar grijs en het pictogram in het scripttabblad verandert in het pictogram voor het scripttype.

De vergrendeling van een script overschrijven

Vereiste machtigingen: Studio-scripts Vergrendeling opheffen

Wanneer u een script opent dat door een andere gebruiker is vergrendeld, geeft Studio een waarschuwing weer. U kunt de vergrendeling van een script overschrijven als u dit script toch wilt bewerken. Wanneer u een scriptvergrendeling opheft, worden de opgeslagen wijzigingen van andere gebruikers bewaard. Studio toont bij de eerstvolgende login een melding aan de gebruiker. In deze melding kan worden gevraagd om de wijzigingen in het script te controleren. U kunt wijzigingen controleren door een eerdere versie van het script te bekijken, of door een eerdere versie van het script te openen en deze te vergelijken met de huidige versie.

1. Klik in Studio op het tabblad Locked.
  2. Selecteer het script waarvan u de vergrendeling wilt opheffen en klik op Kick .
  3. Klik op OK wanneer u wordt gevraagd te bevestigen dat u de andere gebruiker wilt verwijderen uit de scripteditor.