Variabelen

Variabelen zijn plaatshouders die veranderlijke waarden opslaan. Gebruik deze wanneer een waarde verschilt bij elke keer dat een script wordt uitgevoerd. ANI is bijvoorbeeld een variabele die de ANIGesloten Nummerweergave, ook Beller-ID genoemd. Weergave van het telefoonnummer van een inkomend telefoongesprek. of het telefoonnummer van de beller bevat. Wanneer ANI in een script wordt gebruikt, bevat het de beller-ID van de beller. Elke keer dat het script wordt uitgevoerd is er een ander contact, dus de waarde van ANI verandert mee.

U kunt zelf variabelen maken wanneer u die nodig hebt. Variabelen kunnen enkele waarden bevatten. Ze kunnen ook dynamische gegevensobjecten en arrays bevatten.

Sommige variabelen die in Studio-scripts worden gebruikt, zijn door het systeem gedefinieerd. Dit betekent dat ze deel uitmaken van de code binnen Studio-actiesGesloten Een actie voert een proces uit in een Studio-script, bijvoorbeeld om klantgegevens te verzamelen, berichten of muziek af te spelen of contacten naar een agent te routeren., zodat u ze niet meer hoeft te maken. Er zijn twee soorten systeemvariabelen:

• Gereserveerde variabelen: alleen-lezen variabelen die u kunt gebruiken wanneer u een specifiek soort informatie in uw script moet opnemen.
  • Ingebouwde variabelen: variabelen die al zijn gedefinieerd. Deze variabelen zijn bewerkbaar, zodat u er een waarde aan kunt toekennen.

Probeer het

Download het Variabele voorbeelden-script en importeer deze in Studio. De voorbeelden van deze helppagina zijn beschikbaar in de Snippet-acties in het voorbeeldscript. U kunt het Snippet Editor venster openen en de debugger uitvoeren voor hoe elk voorbeeld werkt.

Overzicht variabele syntaxis

De volgende lijst geeft een overzicht van de variabele syntaxis. Meer informatie over deze punten is beschikbaar in andere secties op deze pagina.

• Maak en wijs een waarde toe aan een variabele met behulp van een ASSIGN -actie of een Snippet -actie. In een Snippet kunt u het ASSIGN trefwoord gebruiken wanneer u een variabele declareert. Dit is optioneel, maar sterk aanbevolen. Gebruik deze syntaxis in een SnippetASSIGN <var name> = <var value> of <var name> = <var value>.

• Wanneer u waren toewijst aan een variabele:
    • String- en datum/tijd-waarden moeten altijd tussen enkele of dubbele aanhalingstekens staan. Bijvoorbeeld: ASSIGN life = "forty-two".
    • Om een datum/tijd-waarde toe te wijzen die al wordt gebruikt met datum-/tijdfuncties, plaatst u een pondteken ( # ) vóór de waarden, maar buiten de dubbele aanhalingstekens. Bijvoorbeeld: ASSIGN var = #"02/09/2023". Als de datum/tijd-waarde niet wordt gebruikt met datum-/tijdfuncties, hoeft u geen pondteken te plaatsen. Zonder het pondteken is de waarde echter een stringtype, geen datum-/tijdtype.
    • Numerieke waarden moeten niet tussen aanhalingstekens worden geplaatst. Als u een numerieke waarde tussen aanhalingstekens plaatst, wordt deze behandeld als een string tenzij deze wordt geëvalueerd in een mathematische expressie.
    • Numerieke en BooleanGesloten Een gegevenstype dat twee mogelijke waarden heeft: Waar en Onwaar. expressies kunnen niet tussen aanhalingstekens worden geplaatst. Als deze expressies tussen aanhalingstekens worden geplaatst, worden ze behandeld als een string. Bijvoorbeeld: ASSIGN myVar = var2 > 42 evalueert als true of false, afhankelijk van de waarde van var2. ASSIGN myVar = "var2 > 42" resulteert echter in dat de waarde van myVar letterlijk var2 > 42 wordt.
    • Boolean waarden moeten niet tussen aanhalingstekens worden geplaatst.
    • Gebruik escape-reeksen als u de volgende tekens moet opnemen in een stringwaarde: dubbele aanhalingstekens ( " ), enkel aanhalingsteken ( ' ), open accolades ( { )tab (ASCII 9), regeleinde (ASCII 13), volgende regel (ASCII 10), backspace (ASCII 8), null.
  • Wanneer u de waarde van een variabele in een string vervangt:
    • Zet variabelen tussen accolades. Bijvoorbeeld: ASSIGN myVar = "de betekenis van leven is {life}"
    • Als de variabele een dynamische gegevensobject is, moet u verwijzen naar een eigenschap binnen het object. Bijvoorbeeld: ASSIGN myVar = "de betekenis van leven is {anObj.thisProperty}". Als u naar het object alleen verwijst, zal dit resulteren in een fout.
    • Als de variabele een array bevat, moet u de index opnemen van de waarde die u wilt toewijzen. Bijvoorbeeld: ASSIGN myVar = myArray[4].
  • Wanneer u de waarde van de ene variabele toewijst aan een andere:
    • U hebt geen dubbele aanhalingstekens of accolades nodig. Bijvoorbeeld:  ASSIGN myVar = var2. Dit resulteert in een kopie van de waarde van de variabele die wordt toegewezen aan myVar.
    • Als een variabele een array bevat, kunt u deze toewijzen aan een andere variabele.
    • Als een variabele een object is, kunt u dit alleen toewijzen aan een ander object.
  • Wanneer u verwijst naar variabelen in Studio actie-eigenschappen, zullen de volgende richtlijnen van toepassing zijn. Raadpleeg altijd de online Help-pagina over de actie die u gebruikt omdat er uitzonderingen zijn op deze verklaringen.

• Eigenschappen verwachten een variabele of data. Data kunnen bestaan uit literalen of variabelen. Wanneer een eigenschap data verwacht, kan deze een literal- of variabele waarde  Er zijn echter uitzondering. Raadpleeg daarom altijd de online Help over de actie als u niet bent wat een eigenschap verwacht.
    • Als de eigenschap een variabele naam verwacht, voert u de naam van de variabele in zonder accolades.

• Als de eigenschap data verwacht en u de vervanging van een variabele wilt gebruiken, plaatst u de naam van de variabele tussen accolades: {varName}.

Gegevenstypen en impliciete typebepaling

Gegevenstypes bepalen welk type gegevens de variabele bevat en hoe de variabele in het programma moet worden gebruikt. In Studio kunnen variabelen de volgende gegevenstypen hebben:

• String: de waarde van de variabele bevat letters, cijfers en speciale tekens, zoals punten, komma's en onderstrepingstekens. Stringwaarden moeten tussen dubbele aanhalingstekens staan.
  • Numeriek: de waarde van de variabele is een getal. Numerieke waarden vereisen geen dubbele aanhalingstekens.
  • Datum/tijd: de waarde van de variabele is een datum, tijd of beide. Wanneer een datum-/tijdwaarde wordt gebruikt met datum/tijd-functies in Studio, moet de waarde tussen aanhalingstekens staan en worden voorafgegaan door een pondteken buiten de aanhalingstekens: var = #"11-23-2023".
  • Boolean : de waarde van de variabele is true of 1, of false of 0. Zet de Boolean-waarden niet tussen aanhalingstekens.

In veel programmeer- en scripttalen moet u expliciet een gegevenstype toewijzen aan een variabele wanneer u deze maakt. In Studio wordt het type van variabelen impliciet bepaald. De Studio-compiler bepaalt het type van elke variabele wanneer het script wordt gecompileerd. Dit betekent dat u het gegevenstype niet hoeft te definiëren voor de variabelen die u gebruikt. De enige uitzondering is wanneer een variabele een datum-/tijdwaarde bevat die u wilt gebruiken met de datum-/tijdfuncties.

Type interferentie

Impliciet typen beïnvloedt de manier waarop variabelen worden geëvalueerd. Vergelijkingen van variabelen hebben bijvoorbeeld verschillende resultaten, afhankelijk van het type Studio dat de variabelen herkent. Het standaard gedrag in Studio is, dat alles wordt behandeld als een string tot er mathematische berekeningen zijn vereist. Als iets daarna kan worden geëvalueerd als een nummer, zal dat zo zijn, zelfs als het tussen aanhalingstekens staat. Dit is gekend als type-inferentie.

De Studio-compiler herkent een waarde als numeriek, zelfs als deze tussen aanhalingstekens staat. Aanhalingstekens betekenen dat een waarde een string is. Wanneer een numerieke waarde tussen aanhalingstekens staat, behandelt Studio dit als een tekenreeks, tenzij u deze gebruikt in mathematische berekeningen in het script. Voorbeeld:

var1 = "42"
var2 = 42

var3 = var2 + var1

Het resultaat van het voorbeeld is : var3 = 84. Studio concludeert dat de waarde van var1 numeriek is en deze als dusdanig behandelen bij het evalueren van de expressie in var3, zelfs als deze tussen dubbele aanhalingstekens staat.

Variabelen maken

U kunt zelf variabelen maken om te gebruiken in scripts. U kunt doet met een Assign-actie of een Snippet-actie in het script.

Actie toewijzen

Met deze Assign actie kunt u één variabele maken en een waarde eraan toewijzen. U doet dit met de eigenschappen Variable en Value van de actie. Het voordeel van Assign is dat het een gebruiksvriendelijke, configureerbare manier is om variabelen te maken.

Deze actie heeft andere eigenschappen waarmee u kunt definiëren hoe de variabele wordt gebruikt. U kunt het volgende doen:

U kunt ook een waarde voor de schermpop-up instellen in de Reqagent-actie (in CXone Studio: -actie)

Snippet-actie

De Snippet -actie is een op code gebaseerde manier om variabelen . Met één actie kunt u één of meer variabelen maken, naast elke andere aangepaste code die u mogelijk moet opnemen. Het voordeel van het gebruik van Snippet is dat als u later meer variabelen aan uw script wilt toevoegen, u ze aan dezelfde actie kunt toevoegen. U hoeft geen extra acties toe te voegen en de connectors in uw script opnieuw te maken, zoals u zou moeten doen als u oorspronkelijk een Assign-actie had gebruikt.

Gebruik een van de twee volgende syntaxopmaken:

ASSIGN varName = value of varName = value

U kunt eigenschappen toevoegen aan de variabele die overeenkomt met de eigenschappen in de Assign-actie:

• Om de waarde van de variabele op te nemen in een schermpop-up, voegt u setscreenpop(1) toe aan de naam van de variabele.
  • Om de waarde van de variabele op te slaan naar de database, voegt u savetodb(1) toe aan de naam van de variabele.

Voorbeeld:

ASSIGN epicPoem = "Beowulf"
epicPoem.setscreenpop(1)
epicPoem.savetodb(1)

Voor beide eigenschappen is 1 een BooleanGesloten Een gegevenstype dat twee mogelijke waarden heeft: Waar en Onwaar. waarde die de eigenschap instelt op true.

Belangrijke feiten over het maken van variabelen in Snippet acties:

• U hoeft geen type te declareren wanneer u een variabele declareert, behalve voor datum/tijd-variabelen.
  • Het trefwoord ASSIGN is optioneel. Het is echter een goede gewoonte om dit trefwoord telkens gebruikt wanneer u een variabele maakt. Wanneer u geavanceerd zoeken gebruikt, kunt u dan snel vinden waar een variabele wordt gemaakt.
  • Als u in een subscript een variabele declareert en wilt dat de variabele wordt geretourneerd aan het oorspronkelijke script, zet u global: aan het begin van de naam van de variabele. Dit geeft dit aan als globaal in scope.

Enkele, dubbele of geen aanhalingstekens

Wanneer u de waarde van een variabele toewijst aan een andere variabele, moeten sommige waarden tussen haakjes worden ingesloten. Andere waarden vereisen geen aanhalingstekens. Volg deze richtlijnen:

• Stringwaarden moeten tussen enkele of dubbele aanhalingstekens staan. Dit geldt ook als de naam van de variabele eindigt op een dollarteken. Als een string niet tussen aanhalingstekens staat, veronderstelt het script dat de waarde een variabele is. In het volgende voorbeeld evalueren a1, a2 en a1$ allemaal volgens de letterlijke waarde Example. De waarden van a3 en a3$ zijn afhankelijk van het feit of Example is gedeclareerd als een variabele. Als een variabele Example in het script bestaat, evalueren a3 en a3$ volgens de waarde van Example. Als Example niet bestaat, resulteren a3 en a3$ in lege waarden.

ASSIGN a1 = "Example"
    ASSIGN a2 = 'Example'
    ASSIGN a1$ = "Example"
    ASSIGN a3 = Example
    ASSIGN a3$ = Example
  • Numerieke waarden vereisen geen aanhalingstekens. U kunt ze desgewenst wel gebruiken. In het volgende voorbeeld leveren b1, b2 en b3 allemaal de waarde 123 op.

ASSIGN b1 = "123"
    ASSIGN b2 = '123'
    ASSIGN b3 = 123
  • Numerieke expressies kunnen niet tussen aanhalingstekens worden geplaatst. Dit omvat rekenkundige en BooleanGesloten Een gegevenstype dat twee mogelijke waarden heeft: Waar en Onwaar. expressies. Als u een numerieke expressie tussen aanhalingstekens plaatst, wordt deze als tekst behandeld. In het volgende voorbeeld levert c1 = 123 + 456 naar 579 maar c2 = "123 + 456" resulteert in 123 + 456.
  • Datum/tijd-waarden moeten tussen aanhalingstekens worden geplaatst als ze declareert als het datum/tijd-type.
  • Boolean waarden moeten niet tussen aanhalingstekens worden geplaatst.
  • Als u een array of de waarde van een lid van een dynamisch object toewijst, gebruikt u geen aanhalingstekens of accolades met de array of de naam van het objectlid.

Variabelen maken met datum/tijd-waarden

Studio identificeert datum/tijd niet impliciet als een type. U kunt echter een identificatiecode toevoegen vóór een variabele waarde om deze te declareren als dit type. U hoeft dit alleen te doen als de waarde zal worden gebruikt in de datum/tijd-functies of als u bewerkingen met de waarde wilt uitvoeren.

Om een variabele waarde te declareren als datum/tijd, gebruikt u de syntax ASSIGN <varName> = #"<datetime>", waarbij <datetime> de datum/tijd-waarde is die u wilt opslaan in de variabele. Bijvoorbeeld, date1 = #"7/15/2050 5:00pm". Als een variabele niet wordt gedeclareerd als een datum/tijd, kunt u de asdatetime()-functie gebruiken om deze ernaar te converteren.

Sommige functies die datums en tijden manipuleren, vereisen dat de variabelen worden gedeclareerd als een datum/tijd. Zelfs als de datum/tijd-indeling correct is, werkt de functie niet als de variabele niet correct is gedeclareerd.U kunt deze syntax ook gebruiken om bewerkingen uit te voeren op datums en tijden die u anders niet zou kunnen uitvoeren. U kunt deze waarden bijvoorbeeld vergelijken:

date1 = #"7/15/2050 5:00pm"
date2 = #"7/15/2050 4pm"
x = date1 > date2

Het resultaat is 1 (true) omdat de letterlijke waarde van date1 groter is dan de letterlijke waarde van date2.

Naamgeving van variabelen

Volg deze richtlijnen voor de naamgeving van variabelen:

Variabelesubstitutie

Wanneer u de waarde van een variabele in uw script wilt gebruiken, neemt u de naam van de variabele op in de fragmentcode of in het eigenschappenveld van de actie.

Wanneer u de waarde van een variabele vervangt in een string, sluit u de naam van de variabel in tussen accolades. In een string wordt alles behandeld als platte tekst, tenzij deze wordt opgemaakt als een variabele. Voorbeeld:

ASSIGN foeName = "Grendel"
ASSIGN numberFoes = "3"
ASSIGN x = numberFoes
ASSIGN y = "One of Beowulf's foes is {foeName}. He faced {numberFoes} foes in all."
ASSIGN z = "One of Beowulf's foes is foeName. He faced numberFoes in all."

Het resultaten van het voorbeeld zijn: :

• x=3.
  • y=One of Beowulf's foes is Grendel. He faced 3 foes in all.
  • z=One of Beowulf's foes is foeName. He faced numberFoes in all.

Wanneer u de waarde van een variabele kopieert op een andere variabele, hoeft u geen accolades te gebruiken. Dit is van toepassing op tekst en numerieke waarden. In het volgende voorbeeld is het resultaat: x=3 en z=Grendel:

ASSIGN numberFoes = "3"
ASSIGN name = "Grendel"
ASSIGN x = numberFoes
ASSIGN y = name

Wanneer u mathematische bewerkingen uitvoert met variabelen, hoeft u geen accolades te gebruiken. In het volgende voorbeeld is het resultaat y=200.

ASSIGN a1 = "100"
ASSIGN a2 = "100.00"
ASSIGN y = (a1 + a2)

Variabelesubstitutie in actie-eigenschappen

Veel actie-eigenschappen accepteren variabelen in plaats van letterlijke waarden. Dit is zelfs het geval wanneer de helppagina van de actie niet aangeeft dat u een variabele kunt gebruiken om een eigenschap te configureren.

Door variabelen in actie-eigenschappen te gebruiken, kunt u scripts opnieuw gebruiken. Wanneer bijvoorbeeld uw organisatie drie bedrijfstakken heeft, hebt u wanneer u letterlijke waarden gebruikt, drie wachtrijscripts nodig om de ACD-skillGesloten Skills worden gebruikt om de aanlevering van interacties te automatiseren op basis van de vaardigheden, capaciteiten en kennis van de agent, instellingen voor prioriteitsbeheer en andere nodig voor elke bedrijfstak. Als u variabelen gebruikt om de eigenschappen te configureren waar de waarde tussen bedrijfstakken verschilt, kunt u één script gebruiken in plaats van drie.

Wanneer u verwijst naar variabelen in Studio actie-eigenschappen, zullen de volgende richtlijnen van toepassing zijn:

• Eigenschappen verwachten een variabele of data. Data kunnen bestaan uit literalen of variabelen. Wanneer een eigenschap data verwacht, kan deze een literal- of variabele waarde  Er zijn echter uitzondering. Raadpleeg daarom altijd de online Help over de actie als u niet bent wat een eigenschap verwacht.
  • Als de eigenschap een variabele naam verwacht, voert u de naam van de variabele in zonder accolades.

• Als de eigenschap data verwacht en u de vervanging van een variabele wilt gebruiken, plaatst u de naam van de variabele tussen accolades: {varName}.

Variabelewaarden van script naar script doorgeven

Variabelewaarden kunnen van script naar script worden doorgegeven. Ze kunnen overgaan van:

• Oorspronkelijk script naar subscript: alle variabelen in het oorspronkelijke script zijn aanwezig en beschikbaar voor gebruik in subscripts. Ze zijn echter in de globale scope. Om ze in subscripts te gebruiken, moet u de van naam van de variabele laten voorafgaan door global:. Bijvoorbeeld, global:varName. Dit geldt zowel voor ingebouwde systeemvariabelen als voor variabelen die u hebt gemaakt.
  • Subscript naar oorspronkelijk script: variabelen die u declareert in een subscript, worden niet automatisch geretourneerd naar het oorspronkelijke script. Als u een aangepaste variabele uit een subscript wilt retourneren naar het oorspronkelijke script, moet u deze declareren als een globale variabele. Hetzelfde geldt als u variabelen declareert in een sub-subscript. Hier moet u ze declareren als globaal en er in het subscript en het oorspronkelijke script naar verwijzen als globaal.

U kunt globale variabelen weergeven in scripttraces. U moet deze optie mogelijk inschakelen in het venster Trace-uitvoer wanneer u een trace weergeeft.

Sommige gegevens kunnen afkomstig zijn van een bron buiten uw scripts, zoals een CRMGesloten Klantrelatiebeheer: externe systemen voor het beheren van contacten, verkoopkansen, supportdetails en cases.-systeem of een APIGesloten Met API's kunt u bepaalde functies automatiseren door uw CXone-systeem te koppelen aan andere software die binnen uw organisatie wordt gebruikt.-aanroep. U kunt deze waarden doorgeven in subscripts of gespawnde scripts met de Parameters-eigenschap in de RunSub -actie of de Spawn -actie. De Begin-actie heeft ook een Parameters-eigenschap . Configureer de Begin-actie in het subscript met de namen van de variabelen om de waarden te ontvangen die door de RunSub of Spawn zijn doorgegeven.

Als de gegevens die u moet doorgeven, zijn opgenomen in een object, moet het object eerst worden geconverteerd naar JSON of XML. U kunt de variabele doorgeven die de JSON- of XML-string bevat. Als u dat wenst, kunt u in het tweede script de gegevens omvormen tot een object.

Vergelijking en evaluatie variabelen

Het feit dat Studio impliciet variabelen typt, heeft invloed op hoe ze worden gebruikt in geëvalueerde expressies en BooleanGesloten Een gegevenstype dat twee mogelijke waarden heeft: Waar en Onwaar. vergelijkingen.

Voorbeeld:

ASSIGN a1 = "100"
ASSIGN a2 = "100"
ASSIGN y = (a1 = a2)

In dit voorbeeld wordt de expressie y = (a1 = a2) geëvalueerd als y = 1 (true).

Vergelijking als string afdwingen

U kunt afdwingen dat een variabele wordt geëvalueerd als tekst, zelfs als de waarde ervan numeriek is. U kunt dit op twee manieren doen:

• Typ een dollarteken aan het einde van de naam van de variabele. Bijvoorbeeld: varName$ = 42. Wanneer u een vergelijking maakt, is een dollarteken als achtervoegsel alleen nodig bij een van de twee variabelen.
  • Zet de namen van de variabelen tussen accolades en dubbele aanhalingstekens. Bijvoorbeeld, y = ("{a1}" = "{a2}").

Wanneer de naam van een variabele eindigt met een dollarteken, behandelen alle booleanGesloten Een attribuut van gegevens dat bepaalt hoe de gegevens in een programma worden gebruikt. Bijvoorbeeld: integer (gehele getallen) of boolean (waar/onwaar). bewerkingen (=, >, <, >=, <=) die deze variabele gebruiken, de waarde als tekst. Voorbeeld:

ASSIGN a$ = 20
ASSIGN b = 100
ASSIGN x = a$ > b

In dit voorbeeld heeft de variabele x de waarde 1 (True). Omdat de variabele a$ eindigt met een dollarteken, wordt de waarde 20 behandeld als tekst. Dit betekent dat a$ > b een vergelijking is tussen 20 en 100 als tekststrings en niet als getallen. Bij een stringvergelijking is 20 groter dan 100, omdat 20 begint met een 2 en 100 begint met een 1. Zonder het dollarteken in de naam van de variabele, heeft x = a > b de waarde 0 (false) omdat de waarden nu worden vergeleken als getallen. Het geheel getal 20 is niet groter is dan het geheel getal 100.

Gereserveerde en vooraf gedefinieerde variabelen

Er zijn reeds bestaande variabelen in Studio. Dit zijn:

• Gereserveerde variabelen: deze variabelen retourneren een bepaalde soort informatie, zoals de huidige tijd of de ID van de huidige tijdzone. Gereserveerde variabelen zijn alleen-lezen, wat betekent dat een script er geen waarden kan aan toewijzen. Ze bestaan alleen voor het retourneren van informatie. U kunt ze gebruiken in uw script als u de informatie die ze retourneren, wilt invoeren. Studio heeft 10 gereserveerde variabelen.
  • Vooraf gedefinieerde variabelen: dit zijn systeemvariabelen. Ze zijn al gedefinieerd in Studio zodat u ze kunt gebruiken in uw scripts zonder dat u ze hoeft aan te maken. Gebruik systeemvariabelen in uw scripts wanneer u de informatie nodig hebt die ze bevatten. Overschrijf alleen vooraf gedefinieerde systeemvariabelen als de online help of een CXone-accountmanager u hiervoor de opdracht geeft. U kunt meer informatie over vooraf gedefinieerde variabelen vinden op de pagina Vooraf gedefinieerde variabelen.

Globale variabelen

Met behulp van globale variabelen kunt u een variabele declareren in een subscript en deze automatisch laten doorgeven naar het oorspronkelijke script na de Return-actie. Wanneer u een globale variabele declareert in een subscript, hoeft u deze niet terug te geven aan het oorspronkelijke script met de Return-actie.

U kunt een globale variabele maken met behulp van de Snippet -actie of de Assign -actie. Gebruik de volgende syntax bij het maken van een globale variabeleSnippet:

ASSIGN global:<variable name>

ASSIGN global:<variable name>="{firstname} {lastname}"

Controleer of er geen spatie is tussen de dubbelepunt en de naam van de variabele.

Als u de Assign-actie gebruikt, hoeft u het trefwoord ASSIGN niet op te nemen.

U hoeft variabelen in het oorspronkelijke script niet als globaal te declareren. Het beperken van de declaratie van globale variabelen aan subscripts, biedt u een visuele aanwijzing over het script waarin u werkt. Wanneer u global:var ziet, weet u dat u in een subscript bent.

Voorbeeld van globale variabelen

Het volgende voorbeeld laat zien hoe u globale variabelen gebruikt.

Alle variabelen in een script weergeven

Er zijn twee manieren om alle variabelen in uw script te zien:

• Het tabblad Variabelen in Studio toont alle variabelen die in een script worden gebruikt. Als dit tabblad gesloten is, opent u het door te klikken op Validation > Windows > Variables.
  • U kunt de variabelen die in een script worden gebruikt ook zien wanneer u een trace uitvoert. Terwijl u elke lijn in de trace-uitvoer selecteert, zijn de variabelen in het script op dat punt zichtbaar in het paneel Variabelen. U kunt op elke lijn in de trace-uitvoer doorklikken om te zien hoe de inhoud van de variabele naarmate het script verder gaat.

Variabelen redigeren

Door variabelen te redigeren kunt u de waarden van variabelen verwijderen uit traces en logboeken die worden gegenereerd door een script. U kunt variabelen en objecten redigeren.

Het redigeren van variabelen wordt op scriptniveau geconfigureerd in het veld VariableRedaction van de eigenschappen van een script. De geredigeerde waarden worden vervangen door een string van X-tekens. De lengte van de waarde van de variabele bepaalt hoeveel X-tekens worden gebruikt. Een woord van vijf letters wordt vervangen door vijf X'en. Gedeeltelijke redactie van variabelen, zoals een deel van een creditcardnummer, wordt niet ondersteund.

Variabeleredactie vindt plaats op scriptniveau. Het is geen erfelijke eigenschap. Als een geredigeerde variabele wordt doorgegeven aan andere scripts, bijvoorbeeld met een RunScript of RunSub-actie, wordt die variabele niet automatisch geredigeerd in de volgende scripts. Als u wilt dat een variabele altijd wordt geredigeerd, moet u variabeleredactie configureren in alle scripts waaraan de variabele kan worden doorgegeven.

Variabelen die in overige scripts worden doorgegeven, hebben een globale scope. Om deze te redigeren, moet u een global: opnemen vóór de naam van de variabele in het VariableRedaction-veld om er zeker van te zijn dat deze wordt geredigeerd.

De beste praktijk is om vertrouwelijke gegevens nooit langer dan nodig in een script te houden. Naast het opmaken van variabele waarden, kunt u de gegevens van de variabele verwijderen. Het verwijderen van gegevens is inbegrepen in de stappen van de volgende taak.

1. Klik in Studio op het scriptcanvas om er zeker van te zijn dat er niets is geselecteerd.
  2. Klik op het tabblad Properties.
  3. Klik op de knop Ellipsis naast het veld VariableRedaction om de String Collection Editor te openen.
  4. Voer de namen in van de variabelen die u wilt redigeren. Plaats één variabele per regel.
  5. Klik op OK.
  6. Als u gegevens wilt verwijderen van de variabele, plaatst u een Snippet-actie in het script nadat de vertrouwelijke gegevens zijn gebruikt en niet langer nodig zijn.
  7. Dubbelklik op de Snippet-actie en voeg het volgende toe aan het tabblad Tekstweergave in het venster Fragment-editor:
    • Voor een dynamisch gegevensobject: DYNAMIC <object name>
    • Voor een normale variabele: ASSIGN <var name> = ""
  8. Klik op OK om uw wijzigingen op te slaan.