Fragmenten debuggen

U kunt de fragmenten debuggen in het venster Snippet -editor. Met de debugger kunt u de variabelen in de fragmentcode zien. Dit kan u helpen bij oplossen van problemen in uw code. Er zijn vijf opties voor het debuggen van fragmenten:

• Controleer de syntaxis in het fragment. U kunt dit op elk ogenblik doen tijdens het coderen van een fragment. Dit maakt geen gebruik van de debugger-tool.
  • Debug het volledige fragment om variabelen en hun waarden te zien nadat het volledige fragment werd uitgevoerd.
  • Stel een onderbrekingspunt in om debugging te stoppen op een bepaalde regel in de code.
  • Doorloop elke regel in de fragmentcode en kijk hoe de variabelen en hun waarden regel voor regel wijzigen.
  • Gebruik TRACE-verklaringen voor het uitvoeren van gegevens naar het Trace -deelvenster in het venster Snippet -editor.

Als uw code daarnaast dynamische objecten of arrays bevat, kunt u hun inhoud zien en de manier waarop deze verandert.

Syntaxis fragment controleren

U kunt Studio de syntaxis in een fragment laten controleren.

1. Open een script in Studio die een Snippet-actie bevat.
  2. Dubbelklik op de Snippet-actie.
  3. Voeg een Snippet-code toe op het tabblad Text View , als het nog geen code bevat.
  4. Klik op het Check Syntax pictogram onderaan in het Snippet editorvenster.

Als er geen syntaxisfouten zijn gevonden, toont het statusveld naast het pictogram Syntaxis controleren het bericht Okay.

Als er syntaxisfouten zijn gevonden, verschijnt een foutbericht die de fout beschrijft. De beschrijving bevat het nummer van de regel waar de fout zich bevindt. Daarnaast toont het statusveld naast het pictogram Syntaxis controleren, het bericht Error at line [#].

5. Corrigeer eventuele syntaxproblemen die zijn aangetroffen.
  6. U kunt een of meer regels in de fragmentcode selecteren en op het Comment out selected lines pictogram klikken. Dit is nuttig als u een fout wilt overslaan en controleren op eventuele resterende fouten.
  7. U kunt een of meer als commentaar gemarkeerde regels in de fragmentcode selecteren en op het Uncomment the selected lines pictogram klikken.

De Debuggertool gebruiken

1. Open een script in Studio die een Snippet-actie bevat.
  2. Dubbelklik op de Snippet-actie.
  3. Voeg een Snippet-code toe op het tabblad Text View , als het nog geen code bevat.
  4. Klik aan de rechterzijde van het venster Snippet Editor op het tabblad Debugger.
  5. Klik op de pijl omlaag rechts van het Debug pictogram en selecteer StartEen pictogram van een groene driehoek met afspeelknop..
  6. Als er syntaxisfouten in de code zijn, wordt het venster Snippet Editor uitgevouwen. Alle fouten in de code verschijnen in een paneel onderaan in het venster. Als er geen fouten zijn, gaat u verder naar de volgende stap.

1. Corrigeer de fouten.
    2. Wanneer de fouten zijn gecorrigeerd, klikt u op het pictogram Close of Clear Trace Output om het foutpaneel te sluiten.
    3. Start de debugger opnieuw.
  7. Geef de inhoud van het tabblad Variables as Text weer. Het tabblad toont de variabelen en hun waarden wanneer de volledige code is uitgevoerd als u geen onderbrekingspunt hebt ingesteld.
  8. U kunt een of meer regels in de fragmentcode selecteren en op het Comment out selected lines pictogram klikken. Dit is handig als u wat code wilt verwijderen om te zien hoe het resultaat van de debugging verandert.
  9. U kunt een of meer regels van als commentaar gemarkeerde code selecteren en op het Uncomment the selected lines pictogram klikken om die lijnen terug toe te voegen in het fragment.

Debuggen met een onderbrekingspunt

U kunt een onderbrekingspunt instellen als u de debugging wilt stoppen op een bepaalde regel in de fragmentcode. Hiermee kunt u de variabelen en waarden zien wanneer u gedeeltelijk het fragment hebt doorlopen, zonder dat u er regel voor regel moet doorlopen.

1. Open een script in Studio die een Snippet-actie bevat.
  2. Dubbelklik op de Snippet-actie.
  3. Voeg een Snippet-code toe op het tabblad Text View , als het nog geen code bevat.
  4. Klik in de kolom links van de regelnummers in het venster Snippet Editor. Een rode cirkel verschijnt op dat regelnummer.

5. Klik aan de rechterzijde van het venster Snippet Editor op het tabblad Debugger.
  6. Klik op de pijl omlaag rechts van het Debug pictogram en selecteer StartEen pictogram van een groene driehoek met afspeelknop..
  7. Als er syntaxisfouten in de code zijn, wordt het venster Snippet Editor uitgevouwen. Alle fouten in de code verschijnen in een paneel onderaan in het venster. Als er geen fouten zijn, gaat u verder naar de volgende stap.

1. Corrigeer de fouten.
    2. Wanneer de fouten zijn gecorrigeerd, klikt u op het pictogram Close of Clear Trace Output om het foutpaneel te sluiten.
    3. Start de debugger opnieuw.
  8. Geef de inhoud van het tabblad Variables as Text weer. Het tabblad toont de variabelen en hun waarden op het onderbrekingspunt, als u er een instelt. De regel waar de debugging is gepauzeerd voor het onderbrekingspunt, is gemarkeerd in het venster Snippet Editor.
  9. Als u klaar bent met het onderbrekingspunt, klikt u opnieuw op de rode cirkel om dit te wissen.
  10. Stel een andere onderbrekingspunt in als u er een nodig hebt.
  11. Om door te gaan met debuggen vanaf het onderbrekingspunt, klikt u op het Resume pictogram Een pictogram van een groene afspeeldriehoek..
  12. Om debugging te stoppen, klikt u op het Stop Debugging pictogram.

Doorloop de fragmentcode

U kunt de debuggertool gebruiken om de fragmentcode regel voor regel te doorlopen. Hiermee kunt u zien hoe de variabelen en hun waarden wijzigen naarmate elke regel wordt uitgevoerd.

1. Open een script in Studio die een Snippet-actie bevat.
  2. Dubbelklik op de Snippet-actie.
  3. Voeg een Snippet-code toe op het tabblad Text View , als het nog geen code bevat.
  4. Klik aan de rechterzijde van het venster Snippet Editor op het tabblad Debugger.
  5. Klik op de pijl omlaag rechts van het Debug pictogram en selecteer StartEen pictogram van een groene driehoek met afspeelknop..
  6. Als er syntaxisfouten in de code zijn, wordt het venster Snippet Editor uitgevouwen. Alle fouten in de code verschijnen in een paneel onderaan in het venster. Als er geen fouten zijn, gaat u verder naar de volgende stap.

1. Corrigeer de fouten.
    2. Wanneer de fouten zijn gecorrigeerd, klikt u op het pictogram Close of Clear Trace Output om het foutpaneel te sluiten.
    3. Start de debugger opnieuw.
  7. Geef de inhoud van het tabblad Variables as Text weer. Dit toont de variabelen in de code en hun waarden wanneer de fragmentcode start.
  8. Klik op het Step pictogram om naar de volgende regel in het fragment te gaan.
  9. Herhaal stappen De voorgaande twee stappen voor elke regel in het fragment.
  10. Als u de resterende regels van de code wilt overslaan, klikt u op het Resume pictogram . Het tabblad Variables as Text toont de variabelen en hun waarden wanneer de volledige fragmentcode is uitgevoerd.
  11. Om debugging te stoppen, klikt u op het Stop Debugging -pictogram en herhaalt u dit proces vanaf stap 3.

Inhoud van dynamische objecten en arrays weergeven

U kunt de inhoud van dynamische objecten weergeven in het Snippet editorvenster wanneer u de debugger uitvoert. Hiermee kunt u of controleren of het object de gegevens bevat die het moet hebben bij elke stap in uw code.

1. Dubbelklik in Studio op een Snippet-actie.
  2. Voeg, indien nodig, een fragmentcode toe.
  3. Klik op het tabblad Debugger op het tabblad Variabelen als boomstructuur.
  4. Klik op het Debugger tabblad op de pijl omlaag naast het pictogram Debugging starten en selecteer Stap in Een reeks horizontale lijnen met een pijl die van de ene lijn naar de lijn eronder wijst.. Als u de code niet regel voor regel wilt doorlopen, klikt u op het pictogram Start debugging.
  5. Klik op het pictogram Stap Een reeks horizontale lijnen met een pijl die van de ene lijn naar de lijn eronder wijst. en bekijk de inhoud op het tabblad Variables as Tree. Telkens wanneer u op Stap klikt, wordt dit veld bijgewerkt met de variabelen en objecten in het script na de vorige coderegel. Sla deze stap over als u op Start debugging hebt geklikt.
  6. Als alle coderegels hebt doorlopen of als u op Start debugging hebt geklikt, toont het tabblad Variables as Tree alle variabelen, objecten en inhoud aan het einde van het fragment.
  7. U kunt klikken op het pictogram + naast alle stringmatrices of dynamische objecten in de code om ze uit te vouwen. Als de inhoud een andere array of object is, kunt u doorgaan met het uitvouwen van de boomstructuur om te zien wat elke entiteit bevat.

Debuggen met TRACE

Met het TRACE -trefwoord kunt u debuggen met de hulp van registratie. Dit trefwoord werkt alleen wanneer u de debuggertool gebruikt in de het Snippet editor-venster. Wanneer u het opneemt in uw fragmentcode en de debugger uitvoert, wordt er tekst uitgevoerd naar het paneel Trace dat onderaan in het venster Snippet -editor verschijnt.

Het TRACE -trefwoord wordt genegeerd buiten het Snippet -editorvenster. Dit werkt alle met de debuggertool.

De syntaxis is: TRACE "<text>"

Tekst binnen dubbele aanhalingstekens wordt uitgevoerd naar het venster Snippet -editor. Het verschijnt in het Trace -venster onderaan in het venster.

U kunt variabelesubstitutie gebruiken tussen de dubbele aanhalingstekens om de waarde van variabelen af te drukken. Voorbeeld:

FOR i=1 TO 5
   TRACE "I = {i}"

De uitvoer van dit voorbeeld is:

I = 1

I = 2

I = 3

I = 4

I = 5