Scripts debuggen

Vereiste machtigingen: Applicaties > Studio > Scripts > Debuggen

Studio biedt twee manieren waarmee u kunt controleren op problemen in uw scripts:

• Controleer op syntaxisfouten.
  • Voer een scripttrace uit die u toont wat er gebeurt wanneer het script elke actie verwerkt.

Als u Snippet-acties hebt in uw script, kunt u de fragmentcode debuggen vanaf het Snippet Editor venster.

Controleer op syntaxisfouten

Wanneer u controleert op syntaxisfouten, verschijnen alle problemen die u in uw script hebt gevonden, op het tabblad Script Errors . Het tabblad toont u alle waarschuwingen en fouten met betrekking tot uw script, inclusief in fragmenten. Waarschuwingen verhinderen niet dat het script wordt uitgevoerd of opgeslagen, maar fouten wel. Het is de best practice om alle waarschuwingen te verhelpen voordat het script in productie wordt genomen, hoewel ze niet verhinderen dat het script werkt..

Syntaxiscontroles worden automatisch uitgevoerd wanneer u een script opslaat, maar u kunt op elk ogenblik een syntaxiscontrole uitvoeren. U kunt een script dat fouten bevat, niet uitvoeren of opslaan. Als u een script met fouten probeert uit te voeren of op te slaan, toont Studio een kennisgevingsvenster. U kunt ook het tabblad Script Errors controleren voor meer informatie. Fouten kunnen zaken bevatten, zoals:

• Verkeerd gespelde variabelen. Bijvoorbeeld: Snippet Line 2. Function: NameLabel has not been defined.
  • Gebruik van een functie als een methodeparameter. Bijvoorbeeld: Unterminated function parameters.
  • Gebruik van een onjuist gegevenstype in een methode of functie die een bepaald gegevenstype vereist. Bijvoorbeeld: Unterminated function parameters.

Er zijn enkele fouten die mogelijk niet verschijnen op het tabblad Script Errors. Sommige validatiefouten verschijnen in een foutmeldingsvenster met details over de fout. Validatiefouten bevatten zaken zoals een ongeldige JSON in de REST API -actie. Als u probeert een script op te slaan dat een validatiefout bevat, wordt het script mogelijk teruggedraaid naar de meest recente versie van het script zonder deze validatiefout. Als dit gebeurt, gaan alle niet-opgeslagen wijzigingen verloren.

Dubbelklik op een waarschuwing of een fout op het tabblad Script Errors om te zien in welke actie in het canvas het probleem zich voordoet.

1. Open een script in Studio.
  2. Klik op ValidationSyntax Check.
  3. Klik op het tabblad Script Errors om de resultaten van de syntaxiscontrole weer te geven.
  4. Dubbelklik op een waarschuwing of een fout op het tabblad Script Errors om te zien in welke actie in het canvas het probleem zich voordoet.

Script traces

U kunt de voortgang en prestaties van uw script traceren met de tool Trace Output . Deze tool traceert het contact via het script en toont de resultaten van elke actie die werd getriggerd, welke variabelen worden ingesteld en wanneer, en de waarden van de variabelen die worden gehouden op elk punt. Dit is een nuttige tool voor het testen en debuggen van uw scripts. U kunt traces uitvoeren op live of gesimuleerde interacties.

U kunt een trace alleen uitvoeren als het script is opgeslagen. Als u een script-trace probeert uit te voeren op een script met niet-opgeslagen wijzigingen, vraagt Studio u om het script op te slaan. Als u fouten in het script hebt, zal Studio het script niet opslaan. U moet fouten oplossen voordat u het script kunt opslaan en de trace kunt uitvoeren. Door alle validation errors in het script, moet Studio terugkeren naar de laatste versie van het script zonder de validatiefout. Als u een trace bent gestart, wordt deze wel uitgevoerd, maar op de laatst opgeslagen versie van het script.

Het venster Trace Output gebruiken

Wanneer u een trace uitvoert, verschijnt de uitvoer in het Trace Output -venster. U kunt dit venster gebruiken voor het weergeven van de variabelen in het script en zien hoe ze veranderen naarmate het script verder gaat door elke actieGesloten Een actie voert een proces uit in een Studio-script, bijvoorbeeld om klantgegevens te verzamelen, berichten of muziek af te spelen of contacten naar een agent te routeren..

1. Open een script in Studio en voer een trace uit of open een opgeslagen tracebestand.

2. Bovenaan rechts in het venster Trace Output klikt u op een actie in het venster Scriptdetails. Als u een live trace bekijkt, wordt dit scherm bijgewerkt in realtime naarmate het script vordert en elke actie activeert.

3. Klik op de pictogrammen in de werkbalk bovenaan in het venster Trace Output om uit te vouwen of om alle Het pictogram Alles uitvouwen in het venster Traceer uitvoer, een vierkant met een + erin en een reeks horizontale lijnen gestapeld ernaast, die een lijst voorstelt. van de details samen te vouwen voor variabelen in het venster scriptdetails. Dit beïnvloedt elke variabele die extra details bevat. Deze variabelen zijn aangeduid door een pictogram + naast de naam.
  4. Klik op het tabblad Variables onderaan in het venster om te scrollen door alle variabelen die aanwezig zijn in het script wanneer de geselecteerde actie wordt geactiveerd.

5. Klik op het Tools-pictogram en selecteer een optie om te wijzigen welke variabelen worden weergegeven op het tabblad Variables .

6. Op het venster Properties kunt u de eigenschappen van de geselecteerde actie zien en hoe ze zijn geconfigureerd.
  7. Variabelen toevoegen aan een volglijst, als u specifieke variabelen wilt volgen via de trace.

Variabele zichtbaarheid in een trace wijzigen

U kunt wijzigen welke sets van variabelen verschijnen in een trace. Hiermee kunt u focussen op specifieke soorten variabelen, afhankelijk van wat u zoekt in de trace.

1. Open in Studio een script en voer een trace uit.
  2. Klik in de werkbalk van het venster Trace Output op het Tools pictogram .
  3. Selecteer de optie voor de ingestelde variabele die u wilt weergeven of verbergen in de trace. Opties met een vinkje ernaast zijn momenteel zichtbaar in de trace.

Een script-trace vastleggen

U kunt een trace vastleggen op een script terwijl het wordt uitgevoerd. U kunt dat doen met productiescripts die live contacten verwerken. Hiermee kunt u een diagnose stellen van problemen die uw contactcenter ondervindt, of gegevens vastleggen voor het oplossen van problemen met de technische ondersteuning. U kunt kiezen om een trace vast te leggen op de volgende instantie wanneer het script wordt uitgevoerd, of u kunt een continue trace vastleggen. Een continue trace legt elke interactie vast die het script verwerkt. Wanneer u één trace vastlegt, verschijnt de resulterende informatie in het venster Trace Output .

1. Open in Studio het script waarvan u een trace wilt vastleggen.
  2. Klik op Debug > Capture Script > Next Instance.
  3. Wanneer een interactie start en het script begint te lopen, wordt het venster Trace Output geopend. Het venster toont de trace terwijl het script wordt uitgevoerd.

Een continue script-trace vastleggen

Een continue trace legt elke interactie vast die het script verwerkt. De trace-uitvoer wordt opgeslagen naar bestanden in uw CXone bedrijfseenheidGesloten Een organisatorische eenheid die wordt gebruikt om technische ondersteuning, facturering en globale instellingen voor uw CXone-omgeving te beheren . U kunt opgeven waar deze bestanden worden opgeslagen.

1. Open in Studio het script waarvan u een trace wilt vastleggen.
  2. Klik op Debug > Capture Script > Continuous. Studio begint met het vastleggen van alle instanties van het lopende script.

Traceerbestanden weergeven

U kunt de traceerbestanden weergeven die zijn opgeslagen vanaf een continue trace.

1. Klik in Studio op het menu Debug en selecteer vervolgens of u een traceerbestand wilt laden dat zich op uw systeem bevindt of op afstand in uw CXone bedrijfseenheidGesloten Een organisatorische eenheid die wordt gebruikt om technische ondersteuning, facturering en globale instellingen voor uw CXone-omgeving te beheren .
  2. Selecteer het bestand dat u wilt openen vanaf het bestandsvenster dat verschijnt.
  3. Klik op de knop om het geselecteerde traceerbestand te openen. De naam varieert afhankelijk van het feit of u een lokaal of extern bestand opent. Het geselecteerde bestand wordt geladen in het Trace Output -venster.
  4. Als u traceerbestanden wilt downloaden van CXone naar uw lokale computer, klikt u op het Tools pictogram Het pictogram Traceer tools, een hamer en een moersleutel, gekruist als een X. in het Trace Output -venster en selecteert u Save Trace As.

Een trace vastleggen met een specifieke ANI of DNIS

U kunt een bepaalde ANIGesloten Nummerweergave, ook Beller-ID genoemd. Weergave van het telefoonnummer van een inkomend telefoongesprek. of DNISGesloten Dit is het nummer dat een klant heeft gebeld om uw organisatie te bereiken (inbound), of het nummer dat de agent of het systeem heeft gebeld om een klant te bereiken (outbound). instellen om een trace te triggeren wanneer een oproep vanaf dat nummer het systeem binnenkomt.

1. Open in Studio het script waarvan u een trace wilt vastleggen.
  2. Klik in de Studio-werkbalk op de vervolgkeuzelijst Trace Script en selecteer Trace when ANI is of Trace when DNIS is.

3. Voer het ANI- of DNIS-nummer in waarvan u de trace wilt activeren in het Insert <number>-veld.
  4. Klik op het Capture Next Instance pictogram . Het aantal keer dat u klikt, verandert het gedrag:
    • Klik één keer om de volgende instantie van het lopende script met het opgegeven nummer te traceren. Het pictogram wordt rood.
    • Klik twee keer om toekomstige instanties van het lopende script met het opgegeven nummer continue te traceren. Het pictogram verandert in twee rode cirkels.
    • Klik drie keer om het vastleggen te wissen. Het pictogram keert terug naar de originele grijze kleur.
  5. De volgende keer dat het script loopt met de opgegeven ANI of DNIS, wordt een trace vastgelegd en opgeslagen naar een bestand.

Variabelen weergeven in een trace

U kunt een lijst maken van variabelen waarin u specifiek geïnteresseerd bent. Via de volglijst kunt u alleen deze variabelen volgen, zonder dat u ze hoeft te zoeken in de trace. U kunt de lijst opslaan zodat bij elke uitvoering van een trace op dat specifieke script, de volglijst wordt opgeslagen en geladen in het Trace Output -venster.

1. Open in Studio het script dat u wilt traceren.
  2. Maak een eerste trace van het script.
  3. Klik in het venster Trace Output door de lijst van acties in het venster Scriptdetails. De variabelen die gekoppeld zijn met elke actie, verschijnen op het Variables -tabblad.
  4. Voor elke variabele die u wilt toevoegen aan de volglijst:
    1. Selecteer de variabele op het tabblad Variables .
    2. Klik op het Add to Watch List-pictogram.
  5. U kunt een variabele handmatig toevoegen als u de naam kent:
    1. Klik in de werkbalk van het venster Trace Output op het pictogram met het plusteken. Het tabblad Watch List verschijnt met een veld voor een nieuwe variabele.
    2. Voer de naam in van de variabele die u wilt bekijken en druk op Enter.
  6. Als u een variabele uit de volglijst wilt verwijderen, selecteert u deze op het tabbladWatch List en klikt u op het pictogram met het minteken in de werkbalk van het venster Trace Output .
  7. Om de volglijst op te slaan, klikt u op het Tools pictogram in de werkbalk van het Trace Output -venster en selecteert u Save Watch List. De lijst wordt opgeslagen in Studio Telkens wanneer u een trace uitvoert op dit scripts, wordt de volglijst geladen in het Trace Output -venster.
  8. Wanneer u klaar bent om de variabelen te bekijken in uw volglijst, voert u een nieuwe trace uit op het script.