Technische referentiehandleiding

Dit gedeelte biedt gedetailleerde technisch referentiemateriaal over scripting in Studio. De informatie is meestal van toepassing op scripting met acties en in aangepaste codefragmenten. In sommige gevallen is de informatie alleen van toepassing op de ene methode van scripting of de andere.

De informatie op deze pagina geeft een samenvatting van de fundamentele scriptconcepten die u moet kennen wanneer u scripts maakt met Studio. Meer diepgaande informatie is beschikbaar op de andere pagina's in deze sectie.

Script- en fragmentstructuur

Studio scripts kunnen worden opgenomen in één bestand of kunnen zijn samengesteld uit een hoofdscript en een of meer subscripts in afzonderlijke bestanden. Elk script moet:

• Start met een Begin-actie. Subscripts moeten ook starten met een Begin-actie.
  • Eindigen met een beëindigende actie, zoals End. Subscripts eindigen met Return, een actie die de flow van het script terug retourneert naar het hoofdscript.
  • Hebben een gedefinieerd mediatype.

Binnen het script volgt de structuur de flow die vereist is door de gedragingen die het script moet leveren. U kunt de flow van acties in uw script organiseren en schikken op elke manier die het best werkt voor u. U kunt bijvoorbeeld de flow hebben om van rechts naar links of van links naar rechts te gaan. Op dezelfde manier kaan deze van boven naar beneden gaan.

Sommige zaken die u moet weten over de structuur van scripts:

• Gebruik vertakkingsvoorwaarden om vertakkingen te maken in uw script. Hiermee kunt u veel mogelijke resultaten, variaties of situaties dekken die zich kunnen voordoen op een bepaald punt tijdens het script. U kunt vertakkingen gebruiken voor foutbehandeling, voor de opties in een IVRGesloten Interactive Voice Response: een telefoonmenu waarmee bellers via telefoontoetsen en/of gesproken opdrachten keuzes kunnen maken en/of informatie kunnen invoeren.-menu of voor de paden true/false op basis van een IF-actie.
  • Voor sommige acties zijn verschillende vertakkingsvoorwaarden beschikbaar. U hoeft ze niet allemaal elke keer te verbinden. Het is echter belangrijk dat u de Default-vertakking altijd verbindt. Dit is de vertakking die het script neemt als geen van de andere voorwaarden van toepassing is. Dit verhindert dat contacten vastlopen op deze plaats in het script als er iets onverwachts gebeurt.
  • Gebeurtenisacties worden niet verbonden met de acties die de gebeurtenis triggeren. Ze starten een nieuwe sectie in hetzelfde scriptbestand. De nieuwe secties kunnen zich overal in het scriptbestand bevinden. Als u meerdere gebeurtenisacties in uw script hebt, is het een goed idee om ze georganiseerd te houden op een manier waardoor ze later gemakkelijk kunnen worden teruggevonden.

Fragmenten hebben geen vereisten voor de structuur in tegenstelling tot de limieten van de logische volgorde van de verklaringen. Ze kunnen één ASSIGN-verklaring of een complexe scriptlogica bevatten die is samengesteld uit een reeks geneste verklaringen en blokken. Als u aangepaste functies moet maken, moet u fragmenten gebruiken.

U kunt fragmenten gebruiken voor meer dan alleen maar het vasthouden van een aangepaste code. U kunt ze gebruiken om variabele toewijzingen te consolideren in minder locaties. In plaats van telkens een ASSIGN-actie te gebruiken wanneer u een variabele moet toevoegen, kunt u meerdere declaratieverklaringen plaatsen in één Snippet-actie.

Er zijn enkele zaken doen om uw scripts gemakkelijker leesbaar te maken. Dit kan andere scripters die mogelijk later aan het script moeten werken, te helpen. Je kunt het volgende doen:

• De Caption-eigenschap van elke actie wijzigen. De inhoud van deze eigenschap verschijnt op de canvaswerkruimte van het script. U kunt een woord of korte woordgroep toevoegen die u helpt uit te vinden wat elke actie doet. U wilt bijvoorbeeld de skill aangeven die de actie gebruikt, het muziekbestand dat deze afspeelt of wat de fragmentcode doet.
  • Gebruik acties Annotation en Note om extra documentatie te bieden in uw script. In Snippet-acties kunt u opmerkingen toevoegen.
  • Volg de andere best practices voor scripts schrijven in Studio.

Syntax

Net als bij alle programmeertalen, heeft Snippet syntaxregels die moeten worden gevolgd. Elke help-pagina in de referentiesectie heeft een sectie over syntax die de regels dekt voor dat element van de taal. U kunt leren over de sytnaxisregels voor:.

De syntaxregels worden beschreven met syntaxsamenvattingen. De samenvatting gebruiken bepaalde conventies om het onderscheid te maken tussen optionele en vereiste elementen. Meer informatie over deze conventies vindt u op de helppagina Verklaringen.

Gegevenstypes

Gegevenstypes beschrijven hoe gegevens worden voorgesteld en de soorten bewerkingen die kunnen worden uitgevoerd met de gegevens. Veel programmeertalen ondersteunen veel gegevenstypes die een onderscheid maken tussen verschillende soorten numerieke en alfanumerieke voorstellingen. Studio maakt deze onderscheiden niet. In Studio, zijn de waarden van de volgende types:

• String: de waarde van de variabele bevat letters, cijfers en speciale tekens, zoals punten, komma's en onderstrepingstekens. Stringwaarden moeten tussen dubbele aanhalingstekens staan.
  • Numeriek: de waarde van de variabele is een getal. Numerieke waarden vereisen geen dubbele aanhalingstekens.
  • Datum/tijd: de waarde van de variabele is een datum, tijd of beide. Wanneer een datum-/tijdwaarde wordt gebruikt met datum/tijd-functies in Studio, moet de waarde tussen aanhalingstekens staan en worden voorafgegaan door een pondteken buiten de aanhalingstekens: var = #"11-23-2023".
  • Boolean : de waarde van de variabele is true of 1, of false of 0. Zet de Boolean-waarden niet tussen aanhalingstekens.

U hoeft geen gegevenstypes te declareren wanneer u variabelen maakt, net zoals u dat doet met bepaalde programmeertalen. In Studio worden variabelen impliciet getypt. Dit betekent dat het type automatisch wordt bepaald wanneer het script is gecompileerd.

Gegevenstypes maken een integraal deel uit van scripts. U kunt meer leren over gegevenstypes in Studio-scripts in de helppagina's over gegevensstructuren, expressies en variabelen. Als u werkt met functies, moet u weten welke gegevenstypes u gebruikt in het script. U moet ook weten wat de functie die u gebruikt, verwacht en hoe de uitvoer kan verschillen afhankelijk van het type waarmee u het gebruikt.

Gegevensstructuren: variabelen, arrays en objecten

Gegevensstructuren staan u toe om gegevens op te slaan die u wilt gebruiken in uw script. U kunt de gegevens ophalen van de gegevensstructuur wanneer u ze nodig hebt, of u kunt ze vervangen door andere gegevens. In andere programmeertalen kunnen er veel types gegevensstructuren zijn die heel complex kunnen zijn. In Studio zijn er slechts drie typen gegevensstructuren:

U kunt elke van deze gegevensstructuren maken door ze te declareren met een declaratieverklaring.

Expressies

Een expressie is alles in uw script dat een waarde of resultaten in een waarde vergelijkt. De volgende zijn allemaal voorbeelden van expressies:

• x = 3(5+10)

• y = 123 North Street
  • x != 5

Er zijn verschillende types expressies, inclusief string, numeriek en BooleanGesloten Een gegevenstype dat twee mogelijke waarden heeft: Waar en Onwaar.. Expressies hebben veel toepassingen in Studio-scripts. Ze worden gebruikt voor het volgende:

Operatoren

Operatoren zijn mathematische symbolen die aangeven welke mathematische of algebraïsche bewerking moet gebeuren met de getallen. Studio Ondersteunt alle standaard mathematische en algebraïsche operators. Dit ondersteunt ook BooleanGesloten Een gegevenstype dat twee mogelijke waarden heeft: Waar en Onwaar. operators die worden gebruikt in Boolean expressies. Dit zijn expressies die evalueren als true of false. U kunt Booleans gebruiken in sommige verklaringen om een besluitvormingsmechanisme in uw script aan te maken.

verklaringen

Verklaringen definiëren de acties die een script onderneemt wanneer het wordt uitgevoerd. Dit omvat het maken van variabelen, the toewijzen van nieuwe waarden, het uitvoeren van berekeningen en logische keuzen maken op basis van een bepaalde voorwaarde. Sommige verklaringen voeren alleen een taak uit, zoals het toewijzen van een waarde aan een variabele. Andere verklaringen beïnvloeden de flow van het script. Verklaringen worden uitgevoerd in een logische volgorde, maar die volgorde kan, telkens wanneer het script wordt uitgevoerd, wijzigen.

Wanneer u scripts maakt met acties, denkt u doorgaans niet in termen van verklaringen. In fragmenten kunt u de volgende types verklaringen gebruiken:

• Declaratie: gebruik declaratieverklaringen voor het declareren of maken van nieuwe variabelen, objecten en functies.
  • Besluitvorming: gebruik besluitvormingsverklaringen om de fragmentcode een taak laten selecteren die moet worden uitgevoerd op basis van de voorwaarden die u opgeeft. U kunt ze gebruiken om de lineaire flow van wat er in uw script gebeurt, te beheren.
  • Looping: gebruik lusverklaringen om het fragment een taak of set van taken herhaaldelijk te laten uitvoeren tot aan de opgegeven eindvoorwaarde is voldaan.
  • Overige: via deze verklaringen kunt u functies beëindigen, resultaten weergeven in het Snippet Editor-venster tijdens het debuggen en en webservice proxy-DLL's opnemen in uw fragmenten.

Sommige van de verklaringen hebben Studio-acties die hetzelfde doen. De acties ASSIGN en IF doen bijvoorbeeld hetzelfde als de verklaringen ASSIGN en IF die u kunt gebruiken in fragmenten. Voor veel van de verklaringen is de enige optie voor het gebruik ervan in fragmenten.

Gereserveerde woorden

Studio Heeft enkele gereserveerd woorden die niet beschikbaar zijn voor gebruik als namen voor variabelen en andere entiteiten in scripts. Gereserveerde woorden bevatten de namen van:

Als u een geserveerd woord gebruikt als de naam van een entiteit in uw script, veroorzaakt dit een fout. U moet de entiteit hernoemen om de fout op te lossen.

Opmerkingen

Met opmerkingen kunt u iets in uw script of fragment documenteren. U kunt ze gebruiken om een opmerking achter te laten voor uzelf of een toekomstige scripter of om het doel van iets in het script toe te lichten.

In Studio-scripts kunt u opmerkingen toevoegen met de actie Opmerking of de actie Annotatie. Met beide acties kunt u een opmerking toevoegen aan het scriptcanvas. De actie Annotatie plaatst de opmerking zichtbaar op het canvas. Om de opmerking te lezen in de actie Opmerking, moet u dubbelklikken op de actie.

In fragmenten kunt u opmerkingen toevoegen door twee schuine strepen te plaatsen (//). Opmerkingen kunnen op hun eigen lijnen of aan het einde van een verklaring worden geplaatst.

U kunt opmerkingen ook gebruiken in fragmenten om lijnen te verbergen van de code die geen deel mogen uitmaken van het script wanneer het wordt uitgevoerd. Dit is handig wanneer u problemen oplost.

Functies

Functies zijn een manier voor het maken van een code die u opnieuw wilt gebruiken. U kunt uw eigen functies maken en ze vervolgens elders in uw script oproepen wanneer u de code die de functie bevat, wilt gebruiken. Studio heeft ook enkele ingebouwde functies die u kunt gebruiken zonder dat u ze hoeft te declareren in uw script.

Werken met strings

In fragmenten kunt u veel zaken doen met strings met de ingebouwde functies:

• Ze aaneenschakelen
  • Ze opsplitsen in substrings
  • Ze zoeken
  • Een deel van de inhoud vervangen
  • Ze vergelijken
  • Ze wijzigen van hoofdletters naar kleine letters en omgekeerd

In sommige gevallen moet u mogelijk de opmaak van tekenreeksen maken die datums, tijdstippen of nummers bevatten. U kunt de aangewezen opmaakspecificaties gebruiken om de opmaak die het script moet gebruiken, te definiëren. U kunt ook enkele van de ingebouwde functies gebruiken om strings te converteren naar verschillende formaten.

Er zijn bepaalde tekens die u niet kunt opnemen in tekenreeksen zonder een escape-reeks. Omdat strings tussen enkele of dubbele aanhalingstekens moeten worden geplaatst, en als u een letterlijke enkele of dubbele aanhalingsteken opneemt in een tekenreeks, interpreteert het script dit als het begin of einde van een string. De escape-reeks vertelt het script dat het teken bedoeld is als een letter en niet het symbool waarnaar het standaard verwijst. Andere tekens die escape-reeksen vereisen, zijn tabs, backspaces en open accolades.